• Home »
  • Projects » University Of Salford’s Peel Park Quarter

University of Salford’s Peel Park Quarter

Location Manchester, United Kingdom 
Services Civil, structural and geotechnical engineering and acoustics 
Sector Education, Residential
Client Salford University
Architect Sheppard Robson/RPS
Imagery © Sheppard Robson/Harold Nuttall/Adrian Lambert

T

Salford University student residential project is a new 1,350 bed project located at the Peel Park campus which is 3km west of Manchester city centre. Cundall provided acoustic, civil, structural and geotechnical engineering services for this new build project.

It was important from the outset to focus on enhancing the student experience, these enhancements include:

  • All bedrooms have en-suite bathrooms
  • Size of clusters reduced to a maximum of nine per cluster
  • Bay windows added to some standard and deluxe rooms to improve views out
  • Bedrooms are arranged in double corridor clusters instead of ‘hotel’ type single long corridors clusters
  • ‘Flat’ arrangement of circulation space for simplicity and easy access to bedrooms without use of additional stairs
  • Shared spaces are incorporated next to stair cores to provide visual links and encourage social interaction
  • Communal spaces within clusters are mainly located in the building edges for better views out
  • One large central private external space within each block to provide a social heart and visual amenity for the students home

It consists of nine separate residential blocks ranging from 5-9-storeys split across two sites. Site A has five blocks and Site C have the remaining four. The superstructure blocks are interconnected by a raised podium level. Car parking is provided beneath the podium level across the full footprint of the development.

Conceptual and detailed design for all civil and structural engineering elements of the scheme including below ground drainage, attenuation and local authority liaison. Design and detailing for all reinforced concrete substructure elements and full design for the steel superstructure.