Mark Moran at Vaucluse Aged Care Development

Location Vaucluse, NSW
Services Sustainable design
Sector Residential
Client Mark Moran
Architect Marchese Partners
Imagery © Marchese Partners

Hannah Morton

T +61 2 8424 7000

Constructed on a former school site which overlooks the ocean, Mark Moran Vaucluse is destined to become the leading and most innovative Aged Care and Seniors Living Facility in Australia.  

Extensive analysis and modelling has been conducted in order to ensure that the site’s requirements can be met for energy, water and thermal performance, by first reducing or avoiding demand as much as possible, then selecting the most appropriate systems and services to meet those demands efficiently.

The development will comprise of 14 serviced self care dwellings and a 227 suite residential care facility.  Residents will have access to a range of on-site facilities, including: dining facilities, a swimming pool, gym, cinema, library, beauty salon, and Wellness Centre. It features a large atrium which will bring natural daylight to the building whilst connecting the floors.

The following design features have been incorporated into the building design in order to reduce heating and cooling loads:

  • Horizontal fixed overhangs and shading elements provided to north-western and western elevations to reject excessive heat gains. The slab edge protrudes 800m past the façade to provide shading, in combination with a horizontal light shelf which further blocks out unwanted solar gains;
  • Very high-performance glazing including a combination of low-e double glazing and low-e laminates;
  • Skylights will have effective angled external louvre shading to control solar loads while still providing daylight to the levels below;
  • Light wells are provided to allow daylight penetration to the interior zones of the building and thereby improve amenity and reduce reliance on artificial lighting;
  • An automated shading screen is incorporated into the atrium façade, which is programmed to track the sun and position itself at the correct angle to reject solar heat gains
  • Insulation of walls, flows and ceilings to minimise heat transfer;
  • Ventilation openings for natural ventilation when external conditions are suitable.

Water savings will be achieved by water saving fittings, fixtures and appliances, and rainwater harvesting for landscape irrigation and toilet flushing, as well as low water-use plant species.
 

Image Alt
Projects

Med Life Club Village

The Med Life Club Village is a five-star retirement facility in Paphos which will include over 200 units. This mixed use development also contains a medical centre, supermarket, cafeteria, restaurant, sports centre, spa-health club, administration office building, communal swimming pools and two underground car parks.

Read more
Image Alt
Projects

Triptych Tower

For Triptych, one of the foundation principles is responsible, sustainable development. This new 29-storey, three hundred apartment tower located within Melbourne's Arts Precinct, emphasis was on reducing energy consumption and water usage and using low emission materials.

Read more
Image Alt
Projects

Zero Carbon Challenge House

Winner of the Zero Carbon Challenge - Australia’s first zero carbon sustainable house competition. Cundall was part of the local Adelaide consortium, Collaborative Future, who are now bringing their concept to life.

Read more
Sectors

Cundall's expertise extends to all major markets, so we have a deep understanding of the specific issues, constraints and opportunities facing our clients' market sectors.

Our team of creative engineers draw on our accumulated knowledge to devise the best possible solutions for your project in a fully integrated and cost-effective way.

About us

Established in the UK 40 years ago, Cundall has developed into an international multi-disciplinary consultancy operating from over 20 locations across the globe.