Maggie’s Centre, Manchester

Location Manchester, United Kingdom 
Services Lighting design 
Sector Healthcare
Client The Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust
Architect Foster + Partners
Imagery © Nigel young/Fosters + Partners

Andrew Bissell

T +44 (0)161 244 5660

Set in a peaceful garden, the existing green spaces inspired the Centre’s design, which draws upon natural themes that engage the outdoors.

Maggie's at the Robert Parfett Building, Manchester, provides help to anyone who has been affected by cancer and a welcoming ‘home away from home’. The new build facility centre is surrounded by gardens and internal courtyards which relate to the different spaces within the building. Throughout the centre, there is a focus on natural light, greenery and garden views. Deep canopies provide shelter to the Centre’s open terraces. Arranged over a single storey, a natural timber structure focuses around a central spine with the roof rising in the centre to create a mezzanine level illuminated with natural light. Exposed lightweight beams and timber lattice support the roof.

The centre aim to be a home from home, somewhere to relax, seek solace and support in absence of the institutional feeling of a hospital. The lighting design supports this approach and delivers a low level of warm comfortable light utilising furniture integrated lighting elements and minimal styling. The controls are simple with just ‘overcast’, ‘sunny’ and ‘off’ push button options.

Award

Greater Manchester Building of the Year Award 2016 (winner)

RIBA North West 2017 Building of the Year (winner)

RIBA Regional Awards 2017 (winner)

RIBA North West Project Architect of the Year (winner)