Brunel Building

Location London, United Kingdom
Services Building services and geotechnical engineering, sustainable design and vertical transportation
Sector Workplace 
Client Derwent London
Architect Fletcher Priest Architects
Imagery © Derwent

Peter Stocks

T +44 (0)20 7438 1600

Cundall started working with Derwent London on the Brunel Building from as long ago as 2004, in its earliest guise, and obtained planning in 2009. In early 2013, Derwent London entered into an option agreement with the freeholder and head leaseholder of the site, unlocking the development of an office development of approx. 24,000m² NLA of 15-storeys in height, alongside approx 100 apartments, with 15% affordable, contained within a 12-storey new build development.

The development contains with a large combined basement, directly adjacent to the canal in Paddington, and directly opposite Paddington and the Crossrail interchange.

Architecturally, the building is constructed with a complex exoskeleton, which will challenge the local existing building stock in the area in design terms and will form a new landmark for Paddington.

The on-floor services are designed with modern energy efficient ECDC four pipe fan coil units to minimise energy use. A significant area of the roof-scape is designed as terraces to be used as an amenity for the tenants, and provides fantastic views of London in all directions.  The building complies with the current Westminster and GLA renewables and sustainability requirements, and the design features CHP and ground water heat pumps connected to an Aquifer Thermal Energy Store (ATES).

Cundall’s vertical transportation team were engaged to identify a solution and operating system for the office development within the building that provided BCO compliant performance whilst offering high levels of efficiency.

The team designed a total of eight passenger lifts, two firefighting lifts and one scenic lift providing users access to the building from the external link bridge. The eight passenger lifts are fitted with advanced destination control with a turnstile integration control system. To further enhance the performance an adjustable zone control is incorporated whereby the lift system can be tailored to suit the floors with the highest passenger demand.

The high quality, bespoke scenic glass lift features front and rear opening doors and incorporates a hydraulic borehole drive arrangement to minimise the amount of visible equipment within the lift shaft.