Akerman Road Health Centre

Location London, United Kingdom 
Services Building services and fire engineering and sustainable design 
Sector Healthcare 
Client Lambeth, Southwark, Lewisham NHS Tranche 2 Lift Schemes
Architect Henley Halebrown Rorrison
Imagery © Ionana Marinescu

Stephen Maddocks

T +44 (0)161 244 5660

Akerman Road Health Centre is located in Myatts Field, between Brixton Road and Camberwell Road in the London Borough of Lambeth and is part of Lambeth, Southwark and Lewisham NHS Tranche 2 LIFT programme.

Akerman Road Health Centre is the largest civic building to be constructed during the Myatts Field North Redevelopment neighborhood regeneration project. Clinical services include 4 GP surgeries, dentistry, children’s’ services, sexual health services, midwifery, primary care and community health services. The Centre is also the base for Lambeth PCT’s nursing teams, including School Nurses, Health Visitors and District Nurses, and houses Lambeth Council Adult Services.

The 80m long building flanks a residential street to the east and a local park to the west. The design takes its cue from the massing of a church and the order of a flat-fronted London terrace. A sequence of precast concrete arches unites the varied uses, including a car park, at street level. The centre arch and “crossing” overhead (the 4th floor plant room) mark the entrance. The entrance hall, entered both from the street and the park, bisects the plan dividing the building in two. Inside clinical clusters, office accommodation and staff facilities are deployed in wings north and south of the entrance, main stair and lifts.  Exposed concrete soffits and night purge ventilation strategy are employed in the scheme. The insulation standards exceed Part L by 15 per cent and air tightness exceeds statutory requirements by 30 per cent.

Externally, the building plays on its simple massing, the quality of the white brickwork and the arrangement, size and nature of the bronze-anodised aluminum windows. Inside spaces are day-lit, and where possible naturally ventilated. Windows are comprised of two vertical panels: one fixed panel and an openable panel with glass louvres connected to the building management system with a manual override. At night, the top two louvres open automatically for night cooling as necessary. Mechanically ventilated areas have heat recovery of exhaust air.

The implementation of an Air Source Heat Pump and Air-to-Water Heat Pump in conjunction with the Natural Ventilation strategy has reduced the building carbon emissions by 29 per cent and achieving a EPC B rating. The low-energy centre is also expected to achieve a BREEAM 'Excellent' rating.
 

  • Civic Trust Awards 2014 - Winner
  • RIBA London National Awards 2013 - Winner