• Home »
  • News » The Largest Green Wall In Europe, Now Complete
The largest green wall in Europe, now complete Share this article

Cundall was appointed by National Grid as lead consultant for their corporate head office car park in Warwick.

The 438 spaced multi-storey car park for National Grid, which has been built on an existing car park site, features the largest green wall in Europe measuring in excess of 1000 sq.m.

National Grid’s head office is within view of the historic Warwick Castle and accommodates 2,800 staff. It is operational 24 hours a day, every day of the year. National Grid’s commitment to sustainability in all their undertakings has meant that the brief for the new car park would always lead to something extraordinary – with the car park now finished it has literally come alive.

Cundall provided building services, structural and civil engineering, cost control, planning, supervision and quality control on site. Working alongside One World Design (architects), Deloitte (project management and quantity surveying) and Goldbeck (design and build contractors). Goldbeck used innovative design to construct a concrete/steel structure using less concrete than a conventional building of its type, with slab thickness just over 100mm of concrete for this unique project.

Lighting has been specifically designed to provide optimum uniformity and energy saving, using LED lamps, controlled by movement detection to further reduce annual energy consumption.

The living wall is home to 97,000 plants of over 20 different species. The plants were selected alongside ecologists to include local and wildlife-friendly plants, the majority of which are evergreen to provide coverage all year round. The planting of the green wall incorporates Mentha which is a mint; acting as a deterrent for wasps. There are also plants that attract butterflies, such as Hebe Pinguifolia "Pagei", ones that provide nectar for bees (Vinca Minor "Bowles Purple") and others providing good nesting properties and habitual protection for birds in winter and early spring. The living wall is designed to add both to the ecology and biodiversity of the area, as well as flowering and blooming adding colour and variety with the seasons. Fruit bearing plants were also incorporated into the design, including strawberries.